Poznáte všetky typy brandy? Legenda zo Slovenska pridáva trojročný špeciál.
Poznáte všetky typy brandy? Legenda zo Slovenska pridáva trojročný špeciál.
Názov brandy má svoje korene v Holandsku, konkrétne v termíne „brandewijn“, čo v preklade znamená pálené víno. Tento druh alkoholu sa vyrábal v Európe už v 13. storočí a rýchlo nabral na popularite a úspech mal sprvoti najmä vo vyšších vrstvách obyvateľstva.
Po desaťročiach vývoja a zdokonaľovania výrobného procesu dospelo brandy do podoby, v ktorej ho poznáme dnes. Už totiž nejde len o jednoducho pálené víno. Je to destilát z vína, ktorý dozrieva v dubových sudoch minimálne 6 mesiacov V opačnom prípade sa nemôže označovať ako brandy. Tento obľúbený destilát sa rozdeľuje podľa dĺžky zrenia. Jednotlivé typy brandy sú rozpoznateľné podľa zaužívaných označení.
Svetové delenie typov brandy podľa BNIC (Bureau International Interprofessionnel du Cognac)
V.S. – minimálne zrenie 2 roky
V.S.O.P. – minimálne zrenie 4 roky
XO – minimálne zrenie 10 rokov
Tradičnú značku, ktorá má za sebou viac ako 50 rokov skúseností, nájdeme aj doma. Karpatské brandy sa vybralo cestou poctivej prípravy destilátu a svoje produkty doťahuje do dokonalosti. Všetko začalo dnes už legendárnym Karpatským brandy Špeciál, ľudovo nazývaným KBŠ.
Slovenská klasika bola doplnená hneď niekoľkými súrodencami. Najjemnejším členom kolekcie je KBOriginál, ktoré zreje minimálne rok a predstavuje úvod do chuti pri spoznávaní brandy.
Karpatské Brandy Špeciál, označené skratkou V.S.O.P., teda „Very Superior Old Pale“, predstavuje variant s minimálnou dĺžkou zrenia päť rokov. Nasleduje unikátne KB Exclusive, na ktorého etikete nájdeme sedem hviezdičiek. Tento konkrétny typ strávil v dubových sudoch minimálne 7 rokov.
Karpatské brandy zašlo ešte ďalej a najväčším milovníkom pripravilo prekvapenie v podobe luxusného XO, teda „Extra Old“. Toto označenie zaručuje, že vínny destilát dozrieval minimálne 10 rokov a je zárukou najvyššej možnej kvality. Posledná šarža sa vyznačuje dokonca 17-ročným zrením.
Aby bola rodina brandy ešte pestrejšia, odborníci zo Slovenska sa podujali na výrobu nateraz posledného člena – Karpatské brandy Špeciál V.S. Táto skratka znamená „Very Special“.
„KBŠ V.S. nechávame v dubových sudoch aspoň tri roky, čím umožníme vínnemu destilátu jemné prepojenie s drevom a umocníme vôňu vanilky a hrozienok. Nápoj si zároveň zachováva svoju charakteristickú decentnú sviežosť a vyváženú chuť pravého slovenského brandy,“ vraví Peter Ďuriš, Master Blender Karpatského brandy.
Karpatské brandy Špeciál V.S., ktoré milovníkom tradičnej značky prináša ďalšiu možnosť spoznávania tajomstiev vínneho destilátu, je plnené vo fľašiach z bieleho skla.
Oceňovaná a obľúbená slovenská značka poslednou novinkou rozšírila svoju ponuku a opäť posúva svoje možnosti. Dlhodobí milovníci, ale aj začiatočníci majú vďaka najnovšiemu prírastku opäť viac príležitostí vychutnávať si unikátne vlastnosti domáceho brandy.
Viac informácií a inšpirácií nájdete na www.karpatskebrandy.sk