Vinárstvo VITIS prichádza s novou kolekciou vín VITIS VEGAN
Vinárstvo VITIS prichádza s novou kolekciou vín VITIS VEGAN
Nie jednému by sa mohlo zdať, že vegánstvo je výstrelok 21. storočia. No vyvedieme vás z omylu. Produkty, ktoré spĺňajú normy vegánstva certifikuje organizácia VEGAN SOCIETY už od roku 1944. Pravdou však ostáva, že dnes sa s prívlastkom „vegan“ stretávame oveľa častejšie než kedykoľvek predtým. Niet sa čomu čudovať. Ekológia, udržateľný spôsob života či zero waste sú v dnešnej dobe, nielen medzi mladými ľuďmi, často skloňované a vedomé stravovanie - vegánstvo k týmto témam patrí tiež. Slovenské vinárstvo Vitis drží krok s týmto trendom a prispôsobilo mu aj svoju ponuku. Milovníci vegan kuchyne či udržateľnejšieho životného štýlu nájdu vo svojich obľúbených obchodných reťazcoch samostatnú kolekciu vín VITIS VEGAN už od leta 2023.
Ani stopa po živočíšnej zložke
Živočíšne prísady nájdeme takmer vo všetkých potravinách, ktoré dennodenne konzumujeme. Ani vína nie sú výnimkou. Na čírenie vína sa vo svete, ale aj na Slovensku používa želatína živočíšneho pôvodu, albumín - živočíšny proteín, kazeín –mliečna bielkovina a vyzina – živočíšny kolagén. Pri vegánských variantoch vín sa tieto zložky nahrádzajú rastlinnými alternatívami. Medzi najviac používanú látku, ktorou sa číria vegan vína patrí bentonit. Ide o druh minerálnej hliny sopečného pôvodu, ktorú si osvojilo nejedno vinárstvo produkujúce vegan vína.
Vína VITIS VEGAN si zamiluje každý
Ľahké zamatové vegan vína pošteklia chuťové poháriky každého milovníka vína a v letnom období padnú obzvlášť vhod. Všetky odrody v tejto línii sú slovenského pôvodu a sú vyberané z tých najlepších vinohradníckych regiónov. V ponuke je spolu 8 suchých odrodových vín, z toho 4 biele odrody Devín, Irsai Oliver, Veltínske zelené a Sauvignon, jedno ružové víno Rulandské modré rosé a tri červené vína odrody Modrý Portugal, Frankovka modrá a Zweigeltrebe. Posledné zo spomenutých vín sa doslova rozplýva na jazyku. Lahodné červené víno s vôňou višní má vo svojej chuti nádych šípkového lekváru s jemným podtónom kávy. Ak ho naservírujete očakávanej návšteve s batátovými hranolkami, grilovaným tofu a listovým šalátom vychvália vás do nebies. Pokiaľ chcete zavŕšiť svoje menu sladkým ovocným dezertom siahnite po bielom vegan víne Irsai Oliver. Víno plné sviežosti chutí ako ľahký vánok rozkvitnutej muškátovej lúky a v kombinácii s ovocným koláčikom ide o nezabudnuteľný zážitok. Trend vegánstva stále napreduje a inak tomu nebude ani v blízkej budúcnosti. „S pribúdajúcim počtom vegánských reštaurácií sa objavil dopyt aj po vegan vínach. Aj milovníci gastronómie dnes počúvajú na udržateľnejší spôsob života, ktorý sa spája s vegánstvom. Teší ma, že naše vinárstvo im môže spraviť radosť až ôsmymi odrodami vegan vín, ktoré si môžu vychutnať bez výčitiek,“ hovorí Juraj Kordiak, someliér spoločnosti Vitis.